<img src="https://secure.leadforensics.com/133892.png" alt="" style="display:none;">

Snabba fakta

  • Få anpassningar i systemet
  • Effektiv produktionsplanering
  • Flexibel och lättanvänd Microsoft-miljö
  • Branschlösning för livsmedel

Om Pågen

Pågen är ett svenskt bageriföretag med drygt 1400 anställda som bakar och säljer bland annat matbröd, hamburgerbröd, korvbröd, kaffebröd, kakor, muffins och skorpor. Företaget grundades 1878 av Anders och Matilda Påhlsson. Huvudkontoret är beläget i Malmö och produktionen sker vid företagets två bagerier i Malmö och Göteborg.

pagen-logo-1

 

Pågen ville ha ett användarvänligt och flexibelt affärssystem som var anpassat efter livsmedelsbranschens utmaningar. Resultatet blev en specialkonfigurerad installation av Microsoft Dynamics AX mot livsmedelesbranschen, som håller kostsamma och oflexibla anpassningar till ett minimum, och ett nytt bättre sätt att jobba.

 

Pågen AB är Sveriges ledande bageri med en marknadsandel på 35 procent av mjukt bröd. De har en stark tillväxt i Sverige och övriga Norden samt en omfattande export där Frankrike utgör den viktigaste marknaden. Affärssystemet de använde före 2003 var byggt på en egenutvecklad miljö som kompletterades med system, bland annat för redovisning. När företaget sökte något mer användarvänligt föll valet på Microsoft Axapta. Tankarna om användarvänlighet och flexibilitet har följt med till implementeringen av dagens Microsoft Dynamics AX.

 

– Vi ville ha ett användarvänligt och utvecklingsbart system som fungerar bra för oss i livsmedelsbranschen. Dessutom var det viktigt med en lång livscykel för att veta att systemet skulle finnas kvar på sikt. Vi är ett litet bolag men med väldigt många transaktioner, säger Christina Bengtsson, it-chef på Pågen AB som också berättar att man successivt lyft in modul efter modul i systemet, något som förenklar och effektiviserar arbetet.

 

– Vi började med redovisningen och har lagt till inköps- och lagerhantering som även används i våra dotterbolag i Skandinavien.

"Columbus har ifrågasatt alla våra anpassningar"

På Columbus inrådan har man, i stället för att bygga anpassningar, arbetat med att optimera Microsoft Dynamics AX för att skapa en lösning som passar Pågengruppens verksamhet.

 

– Det är lätt att glömma bort de viktiga “smör- och brödrutinerna”, därför har vi prioriterat dem. Columbus har sedan ifrågasatt alla våra anpassningar och vi har allt mer rättat oss till systemet än tvärtom, säger Christina Bengtsson och hon efterlyser den inställningen från fler konsulter.

 

– Columbus har hjälpt oss att använda systemet på bästa sätt och jag skulle gärna se den typen av ifrågasättande från fler. Att göra det kräver förstås kunskap, och det har Columbus, när det gäller lösningen, verksamheten och att kunna omsätta tankarna i praktiken. De är ett viktigt bollplank.

Food Intelligence skapar effektivitetsvinster

Pågengruppen använder systemet Food Intelligence som är utvecklat av Columbus och optimerat för just livsmedelsbranschen. Det är komplett system som är bade flexibelt och användarvändligt.

 

– Vi känner igen oss från Microsoft Office eftersom eftersom vi har en Microsoftmiljö med Dynamics AX, Office och Sharepoint som stomme. Allt hänger ihop – både i verksamheten och för användaren av systemet. Men det viktigaste är att vi har ett lättförståeligt, flexibelt, överblickbart system som fungerar med våra nya försäljningskanaler och ständigt ger nya effektivitetsvinster, sammanfattar Christina Bengtsson.

right-arrow share search phone phone-filled menu filter envelope envelope-filled close checkmark caret-down arrow-up arrow-right arrow-left arrow-down right-arrow share search phone phone-filled menu filter envelope envelope-filled close checkmark caret-down arrow-up arrow-right arrow-left arrow-down right-arrow share search phone phone-filled menu filter envelope envelope-filled close checkmark caret-down arrow-up arrow-right arrow-left arrow-down