<img src="https://secure.leadforensics.com/133892.png" alt="" style="display:none;">

iStone

Hur vi säger det vi säger

Tilltal, ordval och perspektiv är några av de faktorer som påverkar läsarens uppfattning om oss. Små nyanser kan göra stor skillnad. Vår tonalitet ska hjälpa oss att förmedla budskap, bygga förtroende, skapa igenkännbarhet och påverka vår image i önskad riktning.

Vår tonalitet grundar sig på vilka vi är och vad som driver oss i vårt dagliga arbete. Så här kan man beskriva vår kollektiva personlighet och agenda i en mening:

tonalitet1

Men hur låter en sådan där passionerad nörd, då? För att göra det enklare har vi brutit ner detta i tre riktlinjer:

1. Tänk utifrån-och-in

Försök sätta dig in i mottagarens situation och upplevelse av det du skriver. Hur tror du att den uppfattar din ton och dina ordval? Fundera också på vad läsaren ska få ut av att läsa din text. Kan du bjuda på kunskap, inspirera eller väcka tankar och idéer?

2. Visa din entusiasm

Det får gärna märkas att vi brinner för det vi gör. Vi är trots allt passionerade nördar. Inte likgiltiga nördar. 🤓 Förhoppningsvis kan ditt intresse för ämnet smitta av sig på läsaren.

3. Var personlig

Bjud gärna på egna reflektioner och erfarenheter. Använd ett direkt tilltal – skriv du istället för ni. Du kan också lätta upp texten med frågor, det lockar till interaktion och visar att vi är intresserade av mottagaren. Eller hur? Tänk dig texten som ett samtal snarare än en monolog.

För dig som vill komma igång och blogga

Det glädjer oss att du vill skriva för iStone! Oavsett om du är nybörjare eller känner dig hyfsat trygg i rollen som skribent finns det några saker som är bra att tänka på.

När du ska börja skriva

Välj ett ämne som du är intresserad av och våga avgränsa det. Med en tydlig inriktning är det lättare att fånga läsarens intresse och få fram det du vill säga. (Ja, du behöver veta vad du vill säga innan du börjar skriva. 😊) Så försök hitta en infallsvinkel och låt den bli en röd tråd i din text.

9 skrivtips som hjälper dig att nå fram (PDF)

När du börjar känna dig klar

Har du skrivit ett första utkast? Bra jobbat! Innan du skickar det till oss på marknadsavdelningen ber vi dig att se över det en sista gång med hjälp av vår checklista. Stäng gärna ner dokumentet och gör något annat ett tag först, det kan hjälpa dig att bedöma texten mer objektivt.

Checklista som ger din text det där lilla extra (PDF)

Om bilder och länkar

Har du bilder som du vill använda för att illustrera ditt blogginlägg? Eller idéer om hur sådana bilder skulle kunna se ut? Berätta gärna i så fall, det är till stor hjälp för oss. Vill du länka till artiklar som stödjer dina argument eller till fördjupning i ämnet? I så fall kan du hjälpa oss genom att bifoga url:er till relevanta källor.

Hanna Nätt-Falkäng

Marknad

Hör av dig till mig om du har frågor eller behöver hjälp.

right-arrow share search phone phone-filled menu filter envelope envelope-filled close checkmark caret-down arrow-up arrow-right arrow-left arrow-down